Italië staat sinds enkele weken op de radar als potentieel crisisland voor de eurozone.
Rentes van Italiaanse staatsobligaties liepen in mei fors op, naar aanleiding van de perikelen rond de vorming van een regering door de twee populistische partijen Lega en de Vijfsterrenbeweging.
Nog altijd noteert de 10-jarige Italiaanse staatslening op een marktrente van ongeveer 2,7 procent, tegen een niveau van minder dan 2 procent begin mei.
Bij de uiteindelijke samenstelling van het kabinet, dat geleid wordt door jurist Giuseppe Conte, kreeg de anti-euro-econoom Paolo Savona het ministerie van Europese Zaken – in plaats van het meer cruciale ministerie van Economie en Financiën.
Maar het risico van een ‘Italexit’, een vertrek van Italië uit de eurozone, is op de iets langere termijn nog zeker niet geweken, stelt de Amerikaanse econoom Nouriel Roubini.
Roubini kreeg de bijnaam 'Dr. Doom', in de jaren voorafgaand aan de kredietcrisis van 2008. Toen waarschuwde Roubini, naar achteraf bleek terecht, voor een onhoudbare schuldenzeepbel die tot een grote financiële crisis zou leiden.
In een opiniestuk voor de site Project Syndicate schreef Roubini afgelopen weekend dat "financiële markten eindelijk zijn wakkergeschud en beseffen dat er een mogelijkheid bestaat dat een populistische Italiaanse regering het land uit de eurozone haalt."
Roubini is dezer dagen hoogleraar aan de Stern School of Business van de Universiteit van New York. In zijn analyse schrijft hij verder: "Gelet op Italiës slappe economische prestaties sinds het land deel uitmaakt van de eurozone, is er weinig reden om te veronderstellen dat de huidige crisis overwaait."
Roubini verwacht dat de regering-Conte op de korte termijn compromissen zal sluiten om in de eurozone te blijven. "Al was het maar om de schade te beperken die een volledige breuk met de eurozone zou veroorzaken. Maar op de langere termijn wordt de verleiding groter om de euro op te zeggen", aldus de econoom.
Miljardair en filantroop George Soros stelt op zijn beurt in de Italiaanse krant Corriere della Sera dat de Europese Unie niet moet reageren op de politieke ontwikkelingen in Italië met het idee dat het land "een lesje geleerd moet worden". Dat zou volgens Soros contraproductief werken.
"Als de EU die lijn kiest, zal dat een negatieve reactie uitlokken van de Italiaanse kiezer, waarmee Europa zijn eigen graf graaft", aldus Soros.